Informasjon om vedovn og peis

Vedovn – Tester og anbefalinger

^A6A76AF166EDF915B95CB7A40A16B46FFA49CFCCEB434816F4^pimgpsh_fullsize_distr

Flere store tester av vedovn

Vedovner er blitt testet av flere store aktører. Danske Forbrukerrådet Tænk, Red Dot Design Awards og German Design Awards har alle vurdert ovner i det norske markedet. De forskjellige testene har selvsagt litt forskjellig fokus, men ren forbrenning, design, brukervennlighet og pris er viktige faktorer.

TÆNK har gjort den mest omfattende testen og sammenlignet hele 589 vedovner. Sammenligningen er gjort ved å gjennomgå produkttestene produsentene er forpliktet til å gjennomføre når de utvikler en ny vedovn. TÆNK sin sammenligning har først og fremst fokus på forbrenning og pris, og de gir anbefalinger innenfor flere størrelser og typer.

Red Dot Design Awards er en av verdens største designkonkurranser, og i blant tester de også vedovner! Naturlig nok er det visuelle uttrykket spesielt lagt vekt på her, men like tungt veier moderne løsninger og miljøvennlighet. Både Jøtul og Dovre har vunnet denne prisen med Dovre Sense 200 og Jøtul F370.

«German Design Awars», «Product Design Award» og flere andre aktører kårer også hvert år de beste vedovner. Alle legger vekt på litt forskjellige kriterier og det er spennende å se hvilke som vinner frem og hvorfor. Vi har samlet flere av prisvinnerne på ett sted. Ikke alle av disse ovnene er tilgjengelige i Norge, men alle kan kanskje fungere som inspirasjon om du skal velge ny vedovn.

han-solo-thumbs

Kjøpe vedovn? Spar tusenlapper med vår anbudstjeneste!

Vedovn.net gir deg mulighet til å sammenligne priser fra både lokale og nasjonale leverandører. Prisen på en vedovn består av pris på selve vedovnen og pris på montering. Bruk skjemaet vårt og la leverandørene konkurrere om å få deg som kunde!
Tjenesten er gratis og uforpliktende, her finner du skjemaet!

skantherm-design

Slik tenner du opp

En vedovn kan være svært lite miljøvennlig i feil hender, uansett hvor rent brennende ovnen er. Men følger du disse rådene kan du unngå partikkelforurensning og fyre med god samvittighet.

 1. Velg riktig tresort – Løvtre brenner renere enn nåletre med det unntaket at poppeltre brenner like dårlig som nåletre.
 2. Del veden riktig – Veden bør ha et tverrsnitt på 6–8 cm og være omtrent 30 cm langt. Da tørker den optimalt og brenner bedre. Korrekt tørking utendørs tar ca 2 år og veden må være beskyttet mot regn, men ikke med plastikk. Lagre veden innendørs først etter at den er tørket. Ved med fuktighet på over 20% avgir mindre varme og mer sot. Du forurenser og glasset på vedovnen din vil fort bli sort.
 3. Bruk kun ubehandlet ved – Tenn aldri med trykkimpregnert tre eller malt treverk. Tenn heller aldri opp med avispapir eller papp, det soter og kan avgi giftige gasser.
 4. Tenn opp ovenfra – Legg 3-4 stykker ved nederst i vedovnen, over det pinneved lagvis på kryss og tvers. Tenn så på det øverste laget. Dette vil varme vedovnen raskt og gi mindre partikkelutslipp
 5. Ha ikke for mye ved i ovnen – For mye ved hindrer optimal lufttilførsel i ovnen og fører til uforbrente gasser, som kommer ut av skorsteinen som røyk. Ved riktig fyring kan man stort sett ikke se eller lukte røyk fra skorsteinen, unntatt når du tenner opp, men da er det primært damp.
 6. God lufttilførsel – En vedovn uten flammer brenner ikke rent. Vil du ha mindre varme fyr med mindre vedkubber. Husk på dette punktet om du skal kjøpe ny vedovn, en moderne bolig trenger en liten vedovn!

Ny vedovn? Dette må du tenke på

catsVedovnen må passe ditt behov, den vanligste feilen er faktisk å kjøpe for stor ovn. Nye hus er svært godt isolert, og en vedovn som yter 8 kW kan gjøre stua veldig varm. Hovedregelen er at 1 kW effekt vil varme 10-20 m2 boligareal. I et gammelt hus 10 m2 i en ny bolig 20 m2. Vær også klar over at en vedovn først og fremst varmer opp rommet den står i, og relativt lite av varmen når ut i huset. Ovnen skal derfor være tilpasset rommet og ikke huset. I de fleste nye hus er en vedovn med effekt på 3-5 kW passelig. Bor du i et nyere, godt isolert hus, med liten stue kan vedovnen nesten ikke være liten nok.

Åpen peisløsning

En åpen peis gir svær dårlig effektivitet, men kan kanskje gi vel så mye hygge. En åpen peis gir gjerne 3-6 kW strålevarme, men samtidig trekker en åpen peis luft fra rommet som erstattes med kald uteluft. Den kalde uteluften vil ha en nedkjølende effekt på rommet. En regner at en åpen peisløsning kun utnytter 15 – 20% av energien i veden, mot 73 til over 90 % for moderne vedovner.

Planlegg før du kjøper

Her er noen spørsmål du kan stille deg selv før du kjøper vedovn:Kos med vedovn

 1. Skal vedovnen primært varme opp boligen, eller er kosen og stemningen med en vedovn viktigere?
 2. Har du en egnet plass å plassere vedovnen?
 3. Skal vedovnen plasseres i hjørne eller langs vegg?
 4. Har du nok brannmur
 5. Hva slags pipe har du
 6. Sjekk tilgang og pris på ved i ditt område
 7. Noen vedovner, som kakkelovner og andre varmelagrende vedovner, er svært tunge. Skal du velge en slik må du vite hvor stor belastning gulvet tåler.
 8. Innhent tilbud fra flere leverandører. Bruk gjerne vårt skjema for å få pristilbud fra lokale leverandører, når du har funnet en vedovn du liker

Sjekk brannmur og pipe

Ta mål av pipe og brannmur så kan din leverandør av vedovn og peis gi deg råd. Pipens innvendige mål og høyde har innvirkning på trekk og forbrenningsevne. Og mangler du pipe kan montering av stålpipe være et godt alternativ, og kanskje rimeligere enn forventet. Har du ikke mulighet for pipe i boligen din kan gasspeis være et alternativ.

Ikke søknadsplikt før montering av vedovn

Det er ingen søknadsplikt for montering av vedovn. Du kan dermed velge å montere vedovnen selv, men vedovnen skal kontrolleres av en sertifisert kontrollør før bruk. Dette kan normalt sett din leverandør av vedovn gjøre, eller kommunale kontrollmyndigheter. Videre krever det også at nye vedovner og ildsted, samt vesentlige endringer av eldre ildsted, meldes til brann og feieveset i din kommune.

Rentbrennende vedovn

Alle nye vedovner som selges i Norge skal være rentbrennende. Rentbrennende vedovn har moderne teknologi som sørger for at forbrenningen er langt høyere enn ved eldre vedovner. Dette gjør også at en ny vedovn gjerne gir 30-50% mer varme enn en eldre vedovn. En ny vedovn slipper også ut 80-90% mindre svevestøv enn gamle ovner, dette er spesielt viktig i byer der forurensning fra svevestøv ofte er et stort problem. Forurensning fra eldre vedovner er et stort problem i mange storbyer. Derfor gir også noen kommuner støtte til utskiftning av eldre vedovner.

Miljø

Svevestøv fra fyring i eldre ovner er et betydelig problem i byer, der svevestøv utgjør en stor del av forurensningen. Hele 42 % av alt svevestøv i Norge kommer fra fyring i vedovn. Noen kommuner tilbyr også støtte for utskiftning av gamle ovner. Moderne, rentbrennende vedovner derimot gir 80-90 % mindre utslipp av svevestøv, og er dermed en vesentlig faktor i forbindelse med lokalmiljøet.

Ved er et fossil brennstoff, og avgir dermed karbondioksid som bidrar til drivhuseffekten. Men utslippet av karbondioksid fra fyring av ved kan regnes mot utslipp trærne avgir under forråtning. Man regner derfor ikke fyring av ved som forurensende i den forstand.

Begrepsoversikt

Rentbrennende vedovn               – Moderne vedovner er ”rentbrennende”, det vil si at forbrenningsgraden er minimum 73%.

Effekt                                                    – Varmen en vedovn avgir angis i kW, og beskrives som effekten. Som tommelfingerregel holder 1 kW til å varme opp et rom på mellom 10 og 20 kvadratmeter. 20 m2 i en ny bolig, 10 m2 i en eldre dårlig isolert bolig.

Nominell effekt                                                – Effekten der vedovnen fyrer mest effektivt.

Effektivitet                                         – Samme som forbrenningsgrad. Hvor mye av energiinnholdet i veden ovnen forbrenner. En rentbrennende vedovn har en effektivitet på minimum 73 %.

Partikler                                               – Angir hvor mye partikler en vedovn gir per kg ved. For eksempel ivisning 1,39g/kg, vil si at ovnen gir 1,39g partikkelutslipp per kg ved du har fyrt med.

Andre ressurser om vedovn og fyring

Enova om fyring

Enova har samlet råd om fyring her. Her finner du råd og informasjon for kjøp, Enova hjelper deg å veie fordeler og ulemper før kjøp av vedovn, du finner kostnadsberegninger ved fyring i vedovn, fyringstips, og mye mer interessant lesning om du skal kjøpe ny vedovn.

Her finner du Enova om fyring

 

Norsk Brannvernforening

Norsk Brannvernforening har laget en serie filmklipp med fyringstips, opptenningstips og annen nyttig informasjon. Filmklippene er korte og svært nyttige, og enten du vurderer å kjøpe eller har vedovn fra før anbefaler vi at du ser gjennom disse klippene.

Her finner du Norsk Brannvernforening på Youtube

 

Håndbok Effektiv og miljøvennlig vedfyring

Sintef Energiforskning har utgitt en handbok med mye nyttig informasjon om fyring. Her får du lettfattelig beskrivelser av hvordan veden forbrennes, vedtyper, forbrenning, partikkelutslipp og mye mer.  Håndbok Effektiv og miljøvennlig vedfyring kan du laste ned som pdf.

Her kan du laste ned Håndbok Effektiv og miljøvennlig vedfyring