Gasspeis – Praktisk, effektivt og utrolig mye bra design å velge mellom
  • Tester og anbefalinger

    Tester og anbefalinger av vedovn og peis

Gasspeis -praktisk, fleksibelt og gir utrolige muligheter for bra design

 

Gasspeis best i moderne hjem

catsGasspeis passer på mange måter perfekt i moderne boliger. Moderne boliger med høye krav til isolasjon er på sett og vis blitt en «game changer» for fyring i hjemmet. Fyring i moderne rentbrennende vedovner gir ofte rett og slett for mye varme, og fyrer man under nominell effekt er de ikke lenger så effektive. Gasspeiser derimot har en helt annen fleksibilitet og er like effektive på lav effekt. Moderne brukere setter kanskje også større pris på den praktiske siden med en gasspeis. En gasspeis tennes og styres med fjernkontroll, den kan termostatstyres og effektivt kombineres med for eksempel vannbåren varme. Her er noen flere praktiske fordeler med gasspeis:

  • En gasspeis er rentbrennende og effektiv på både høy og lav effekt
  • En gasspeis tennes med fjernkontroll
  • Du slipper å bære ved
  • Du slipper sot og aske
  • Spesialtilpasning er mulig

Gasspeis trenger ikke pipe

En gasspeis trenger ikke pipe, kun et avgassrør gjennom ytterveggen. Dette gjør at gasspeis er eneste mulighet for fyring med ild i mange boliger. For eksempel i nye leilighetsbygg er gasspeis eneste mulighet for oppvarming med peis. At gasspeisen kun trenger en rørgjennomgang i ytterveggen gjør også gasspeisen mer fleksibel i forhold til plassering i boligen, det eneste du må tenke på er at gasspeisen bør stå ved en yttervegg.

Gasspeis -design og brukervennlighet viktigst

Gasspeis er for deg som gjerne vil ha peis i stua, som vil ha et vakkert flammebilde i stilfull innramming uten de praktiske ulempene ved en tradisjonell vedovn. Gasspeis er åpenbart en del dyrere enn vedovn, så dette er et eksklusivt alternativ. For mange er gasspeis også eneste mulighet for peis i boligen, på grunn av at en gasspeis ikke trenger pipe.

Gasspeis, nedgravd gasstank eller flaskegass

Du kan velge mellom nedgravd gasstank eller flaskegass. De er lov å oppbevare 2 x 11 kr propan i privatbolig, men det er uansett anbefalt oppbevaring utendørs. Nedgravd gasstank er kanskje først og fremst et alternativ dersom du ønsker å fra nytte av innlagt gass på andre områder også, som gassfyring, gasskomfyr, varmtvann osv.. Dersom du kun ønsker gasspeis kan flaskegass være en grei løsning. Borettslag og lignende der gasspeis brukes som tilleggs varme, velger gjerne felle gasstank.

Hva koster gasspeis?

Selve gasspeisen kan selvsagt variere nesten uendelig i pris, de rimeligst gasspeisene starter på rundt 15 000,-, mens hovedtyngden av gasspeiser for boliger koster kanskje fra 20-45 000,-. Rørføring for gasspeis koster normalt 4-5000, og montering og transport koster normalt fra 5-10 000 avhengig av omstendighetene. I tillegg må det gjøres en ildstedskontoll.

Fyring med gasspeis koster normalt 45-60 øre kW/t. Så i bruk er det omtrent like dyrt som strøm.

Gasspeis og miljøet

Propan er i som kull, olje og naturgass et fossilt brensel, og avgir dermed karbondioksid (CO2) som forsterker drivhuseffekten. Mengden karbondioksid avhenger av hvor mye karbon det er i brenslet. Propanen har et lavere karboninnhold enn for eksempel fyringsolje og kull. Annet utslipp som tungmetaller, nitrogenoksid og støv er mye lavere fra propan enn fra kull, olje og biobrensler. Propan avgir ikke støv ved forbrenning, og for lokalmiljøet og for folk med luftveisproblemer kan bruk av gass dermed bidra positivt.

Comments are closed.